فهرست مطالب

مهندسی مکانیک - پیاپی 59 (تیر 1387)

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 59 (تیر 1387)

  • 92 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/04/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 8
  • مقاله ها
  • فرهاد قوامی صفحه 11
    قالبهای سیلیکونی ابزاری برای تولید محصول در تیراژ کم، در سریع ترین زمان با صرف کمترین هزینه ممکن می باشند. همچنین تولید و قالبگیری قطعاتی که به علت فرم و شکل خاصی که دارند قالبگیری آنها با روش های دیگر تولید امکان پذیر و یا مقرون به صرفه نمی باشد، استفاده از قالبهای سیلیکونی یکی از بهترین روش های تولید بهینه می باشد.
    کاربرد قالبهای سیلیکونی بسیار وسیع و روز به روز رو به گسترش می باشد و اکثر صنایع هر کدام به نوعی می توانند از قالبهای سیلیکونی استفاده کنند، از جمله کاربردهای آن در صنایع مختلف می توان به موارد ذیل اشاره کرد: خودرو سازی هنرهای تجسمی هوافضا لوازم خانگی پزشکی کمک آموزشی دفاعی- نظامی الکترونیک جواهرسازی باستان شناسی
  • احسان دهقان، فرهنگ هنرور صفحه 18
    خطوط لوله بهترین روش جهت انتقال نفت و گاز است. خطوط انتقال نفت و گاز از لوله های فولادی با ضخامت دیواره نازک و مقاومت مکانیکی بالا ساخته می شوند. برای احداث این خطوط لوله های فولادی به صورت سر به سر به یکدیگر جوش داده می شوند. با توجه به خطرات احتمالی در خطوط انتقال و هزینه گزاف ناشی از حوادث احتمالی، بازرسی جوش ها و اطمینان از عدم وجود عیب در آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است. در گذشته اینگونه جوش ها فقط توسط روش پرتونگاری بازرسی می شدند. آزمون فراصوتی اتوماتیک یکی از روش هایی است که در سال های اخیر جهت بازرسی غیرمخرب جوش های سر به سر مورد توجه قرار گرفته است. این روش به سرعت در کشورهای مختلف دنیا در حال توسعه است و تا حد زیادی جایگزین روش سنتی پرتونگاری شده است.
    در این مقاله ضمن بررسی تاریخچه سیستم های فراصوتی اتوماتیک (AUT)، چگونگی عملکرد و اصول طراحی این سیستم ها مورد بررسی قرار گرفته و نحوه انتخاب و چیدمان پروب ها جهت بازرسی کامل جوش مورد بحث قرار می گیرد. همچنین تکنولوژی مدرن استفاده از آرایه های فازی در این سیستم ها مورد توجه قرار گرفته و مزایا و محدودیت های آنها بیان می شود.
    کلیدواژگان: آزمون غیر مخرب، آزمون فراصوتی اتوماتیک، جوش سر به سر، روش تفکیک نواحی، پروب، چارت نواری
  • مسعود بختیاری صفحه 32
    در نگاه به یک خودرو شاید موتور پیچیده ترین قسمت آن به نظر برسد. پیچیدگی جعبه دنده و یا سیستم تعلیق نیز قابل انکار نیست ولی می توانید مطمئن باشید که هیچکس در اول سخنی از تایرها به میان نخواهد آورد. اما باید دانست که تایر ماشین علیرغم ظاهر ساده آن از بیرون، دارای پیچیدگی های فراوان از لحاظ ساختار شیمیایی و نیز طراحی مکانیکی است به طوری که طراحی الگوی مناسب برای تایرها یا همان آج تایر، هر ساله میلیون ها دلار برای کارخانه های تایرسازی هزینه برمی دارد.
    آج تایر (Tread Pattern) بخشی از تایر است که با جاده در تماس است و چسبندگی تایر به جاده را تامین نموده و باعث رانش خودرو می شود. کارایی تایر علاوه بر مواد تشکیل دهنده، از دیدگاه طرحها و شیارهای موجود بر روی آن قابل بررسی می باشد.
    در بسیاری از حوادث و سوانح رانندگی نقش آج تایر، نقشی غیرقابل انکار میباشد بطوریکه بسیاری از سوانح به طور مستقیم یا غیر مستقیم به آج تایر مربوط می شوند. مثلا چنانچه تایری نتواند در زمین خیس آب را از زیر تایر به بیرون منتقل کند (به علت نوع شیارهای موجود بر روی تایر) یا چنانچه از تایرهای نا مناسب در زمینهای گلی استفاده شود و تمامی شیارهای تایر با گل پر گردد، در اینصورت نمی توان از تایر عملکرد مناسبی را انتظار داشت که این امر می تواند باعث بروز حادثه گردد. بنابراین می توان به سادگی به حساسیت طراحی آج که بر کارایی تایر بسیار اثر گذار است، پی برد.
    هر گروه از گلهای تایر برای شرایط ویژه جاده ای، آب و هوایی و حرکتی طراحی می شوند. مثلا تایرهایی که برای کار در جاده های خاکی و معادن طراحی می شوند، گلهای مناسب خود را دارند و یا در خودروهای سنگین گلهای چرخ جلو با گلهای چرخ عقب متفاوت می باشند. لذا انتخاب گل متناسب با کارکرد مورد نظر می تواند کارایی و دوام بهتری را نتیجه دهد.
    بدین منظور در این مقاله به بررسی تاثیرات نوع آج تایر بر روی کشش و چنگ زنی در جاده خیس و خشک، فرمان پذیری، مقاومت به سایش، کاهش صدا و...، پرداخته خواهد شد تا کاربر بتواند مطابق نیاز عملکردی و متناسب با شرایط جغرافیایی با شناخت از نوع آجها، به انتخاب تایر مورد نظر خود بپردازد.
  • محمد امیان، علی محمدحسین پور صفحه 44
    آلودگی ناشی از پاشش رنگ در کابین رنگ خودرو یکی از مشکلات صنعت خودروسازی میباشد که از دو دیدگاه مورد بررسی قرار می گیرد. اول تاثیر این آلودگی بر روی اپراتور و فضای داخل کابین و نشستن ذرات معلق فوق بر روی خودروهای دیگر (خصوصا زمانیکه پایه رنگ آنها متفاوت است) و دوم آلودگی محیط زیست. جهت پیشگیری از مشکلات فوق می بایست تدابیری اندیشیده شود و بدین ترتیب طراحی دستگاه ها و سیستم هایی که بتوانند در مقیاس بزرگ هوای آلوده را تمیز نمایند هر روز اهمیت بیشتری پیدا می کند. از طرف دیگر با توجه به منابع محدود موجود و در راستای اهداف استفاده بهینه بشر از منابع از طریق بازیافت برخی مواد موجود در ضایعات خروجی، تجهیزات تماس فازها و انتقال جرم بین آنها مورد توجه محققان و طراحان قرار گرفته است. از جمله این تجهیزات می توان به اسکرابر اشاره کرد.
  • سیروس آقانجفی، عباس وفایی صفت، جعفر بابازاده اسبق، مجتبی شانی صفحه 49
    فناوری سازه های مرکب، تکنولوژی جدیدی محسوب می شود. کامپوزیت عبارت است از ترکیبی از الیاف تقویت کننده و یک زمینه پلیمری. ارزانترین و پرکاربردترین الیاف تقویت کننده سازه های مرکب، الیاف شیشه می باشند. انواع مختلفی الیاف شیشه وجود دارد کهE-Glass بیشترین کاربرد را به دلیل قیمت ارزان، قابلیت انطباقی و تغییر آرایش مولکولی و قابلیت استفاده در لوازم خانگی را دارا می باشد. دو روش برای تولید الیاف شیشه وجود دارد: 1. روش مستقیم، 2. روش غیر مستقیم، که روش مستقیم بیشتر استفاده می شود. در این مقاله به فرآیند تولید الیاف شیشه نوع E-Glass و کاربردهای آن و مواد اولیه مورد نیاز اشاره شده است. همچنین فرآیند تولید الیاف شیشه از نظر شیمیایی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: کامپوزیت، الیاف شیشه، فایبرگلاس
  • امیرحسین پریور صفحه 57
    در این مقاله ابتدا به بیان مفهوم نسبت تراکم در موتورهای احتراق داخلی پرداخته وسپس به بیان علل نیاز به ایجاد سامانه ای که بتواند این نسبت را در موتور بطور مداوم تغییر دهد٬ میپردازیم و در ادامه نیز چند نوع از این سامانه ها را که به تولید نیز رسیده اند٬ معرفی مینماییم.
    کلیدواژگان: نسبت تراکم، کوبندگی، دور موتور و خارج از مرکزیت
  • مباحث عمومی
  • محمد مهدی غفاری، سعید سهراب پور، محمود یعقوبی، مریم پاکپور صفحه 65
    بر طبق مطالعات "مؤسسه ملی تحقیقات پیشرفته در توکیو " (نیرا) در سال 2005، بیش از 320 کانون تفکر (ثبت شده در نیرا) در سراسر جهان (77 کشور) مشغول بکار هستند.
    در این بررسی تلاش گردیده ضمن شناخت جایگاه و اهمیت کانونهای تفکر در جهان، تاریخچه کانونهای تفکر در آمریکا مرور گردیده و با دسته بندی کانون های تفکر در این کشور، اهداف، وابستگی سازمانی، شرح خدمات و مطالعات، نحوه پژوهش و نقش آنها در سیاستگذاری های کلان، بررسی و مورد تحلیل قرار گیرد.
    مطالعات نشان می دهد که آمریکا بیش از یک سوم کانون های تفکر شناخته و ثبت شده در جهان را به خود اختصاص داده و بیش از 90 درصد روزنامه نگاران و اعضاء کنگره آمریکا، کانون های تفکر را در سیاست گذاری کشور مؤثر و ارزشمند می دانند.
    تحلیل حاضر نشان می دهد که تحولات ساختاری، فکری، برنامه ریزی و اهداف در این کانونها متناسب با نیازها و آینده نگری انجام می شود و خط مشی و سیاست گذاری اصلی در حوزه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و غیره بدون بهره گیری از نتایج مطالعات این کانونها تدوین و طراحی نمی گردد.
  • گزارش
    صفحه 79
  • مطالب خواندنی
    صفحه 85